Liveflödet som konkurrerar med Facebook

När Trelleborgs Allehanda för ett år sen började jobba med sitt liveflöde, var det nog ingen som förstod hur betydelsefullt det skulle bli.

- Redan efter några veckor började politiker och andra referera till vårt TA Live och då förstod vi att det här faktiskt var en riktig hit, säger Martin Falkenby, chefredaktör på TA. Idag är liveflödet mest läst på sajten i stort sett varje dag och antalet konverteringar har ökat markant.

I likhet med alla lokala mediehus slåss TA med vikande prenumerationssiffor för pappret parallellt med en mycket långsam tillväxt digitalt. Och precis som alla andra upplever man att sociala medier konkurrerar på ett sätt som nästan känns omöjligt att matcha.
- Det kan låta kaxigt men det är klart att vi skulle vilja att invånarna i vår kommun kände sig mer hemma hos oss än på Facebook. Så frågan är hur man tar upp den kampen? Är det ens möjligt att ta marknadsandelar från Facebook lokalt?
Mycket tyder på att TA faktiskt har lyckats väldigt bra. Ungefär 40% av dom som är inne på sajten är inne i liveflödet och det är uppenbart att det driver trafik och konverteringar.

I liveflödet publiceras korta texter om stort och smått som händer i kommunen eller som är på väg att hända och redaktörerna uppmanar läsarna att kommentera och berätta.
Än så länge är TA Live öppet för alla, men huruvida man ska låsa eller inte är förstås en ständigt pågående diskussion.
- Ja, här finns det ju lite olika filosofier. Vi har inte riktigt bestämt oss för hur och när vi ska göra eventuella förändringar, säger Martin.
Vad är då poängen med ett liveflöde och hur funkar det?

- Det här är ett effektivt sätt att vara i ständig dialog och diskussion med sina läsare. Vilket ju är superviktigt i den tid vi lever.
- Egentligen finns det inget som är för litet för att publicera i ett liveflöde, det är det som är själva poängen. Det kan handla om allt från ett hål i vägen till att tre reportrar är sjuka. Vi försöker vara så transparenta vi kan. Det öppnar upp för att fler ska vilja delta och se oss som en viktig spelare i vår kommun.
- Det händer exempelvis att folk vänder sig till oss om frågor som kommunen kanske egentligen borde svara på och då kan vi hjälpa till att ta reda på det. Det är ju trots allt vår uppgift.
TA har en reporter dagligen som jobbar med liveflödet, men hen hinner ju också göra en del andra saker som exempelvis polisringningar.
- Det är definitivt värt resursen, säger Martin Falkenby. Faktum är att det frigör resurser eftersom alla korta nyheter hanteras på det här sättet och därmed behöver inte en djupdykande reporter avbrytas av annat.